Vardagsliv

Jag ska göra en IVO anmälan

Jag ska göra en IVO-anmälan !

Min mamma har hostat i några veckor och har försökt kurera sig så bra hon kan själv. Hon har tagit Cornona-test som visat sig vara negativt.

Mamma är som många andra äldre – jag är inte så sjuk, jag klarar mig själv……

Men efter lite påtryckning så ringde mamma vårdcentralen igår och frågade vad hon skulle göra. Dom ville att hon kom till vårdcentralen till ett tält, men mamma sa : men jag kommer inte ut ut huset pga trappor. OK, då ser vi till att det kommer hem en läkare till dig under dagen ! 

Mamma och jag hade sms-kontakt hela dan så hon inte missade nått samtal, men när klockan var 16 och ingen hört av sig sa jag till mamma att ringa igen. Efter att ha lämnat sitt telefonnummer fick hon meddelande om att hon skulle bli uppringd kl 16.30. Ingen ringde.

Jag och mamma har haft kontakt hela tiden via telefonen och  i morse pratade jag med henne när hon vaknade. Hon har legat och hostat, men sovit något ok, men efter ett tag behövde hon gå in och vila sig.

När jag stod och tankade vår bil ringer mamma och säger : du måste komma, vi måste ringa 112 ! Hjärtat skjuter i höjden ! Om mamma ringer och säger 112 så är hon dålig.

Jag var bara runt hörnet vid henne och åker till henne med hjärtat i halsen. Hade dom haft poliskontroll vid 30-sträckan mot mamma hade dom satt på blåljusen och försökt stoppa mig.

Mamma hade lyckats ta sig till dörren och öppnat åt mig då jag inte hade nyckeln med mig. Hon satt på pallen i hallen och bara skakade i hela kroppen. Kallsvettades, såg ut att få panik vilken sekund som helst, tom i blicken………..

Jag ringde omedelbart 112 och förklarade läget och då vi har en brandstation inte långt ifrån oss där det fanns en ambulans inne så skickade dom iväg den på en gång.

För mig och mamma kändes det som en evighet, men det är inte så konstigt.

Jag gick runt i huset och hämtade mammas telefonladdare och försökte hitta hennes väska för att lägga ner det nödvändigaste, men det tog ett tag då jag väldigt skärrad av synen av min mamma. Jag har aldrig sett henne så dålig.

Då mamma satt i hallen och det nästan var 30 grader varmt ute så öppnade jag dörren så mamma fick lite luft och jag kunde samtidigt se när ambulansen kom.

Det kom två tjejer i ambulansen och efter lite undersökning fick vi ner mamma på båren då hon har trappor utanför dörren. Hennes lungor lät inte bra och och hon hade dålig syresättning och hjärtat slog ojämt.

Det blev blåljus och prio 1 in mot St Göran !

Mitt hjärta gick på högvarv och jag kunde inte åka hem utan åkte till Plantagen och köpte lite blommor !

Jag ska göra en IVO anmälan

Jag pratade med Enars ena bror som sa att jag måste anmäla detta. Så nu ska jag göra en IVO anmälan då ingen läkare kom hem eller ringde till mamma igår och sa att dom kom / inte kom.

Resultat

Jag har pratat med sjukhuset två gånger. Ena gången ringde jag själv för status och den andra gången ringde dom och sa att mamma kom upp på avdelningen. Det andra samtalet hade jag faktiskt inte förväntat mig och jag är jätteglad för det.

Jag har pratat med mamma också och hon har fått flera dropp-påsar, kateter, har EKG under uppsikt och har nu kommit upp på en avdelning på sjukhuset.

Mamma har lunginflammation och på hennes högra lunga är den kraftig. Dessutom har hon proppar i lungorna och får nu antibiotika och dropp.