Bak - Kaffebröd

Kanelbullar från Fredriks fika

kanelbullar från Fredriks fika

Kanelbullar från Fredriks fika wendelins kaffe online

Nu har jag provat olika bullrecept och jag har faktiskt fastnat för detta som kommer från Fredriks fika ! Här finns originalreceptet !

ca 30 st

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 13 – 14 dl vetemjöl

Fyllning

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kanel

Pensling

  • ägg
  • lite vatten
  • lite salt
  • pärlsocker

Smula ner jästen i en bunke

Ljumma mjölken till 30 – 35 grader. Hellre lite kallare än för varm.

Häll mjölken över jästen och lös upp den.

Tillsätt smör, socker, kardemumma och salt.

Tillsätt så mycket mjöl så att degen släpper från bunken och inte är för kladdig.

Låt degen jäsa i 30 – 40 minuter.

Rör ihop fyllningen.

Kavla ut degen till en rektangel. Jag kavlade ut den sp att den blev högre än bredare då degen ska vikas dubbel om du ska göra knutar. Försök att få den jämn vid kanterna.

Bred fyllningen jämt över degen.

Om du ska göra knutar lägger du degen dubbel från långsidan, annars rullar du ihop den och skär i bitar.

Skär 1,5 cm breda remsor vid knutar. Jag tvinnade ihop remsorna innan jag gjorde knutar runt fingrarna. Göm änden under.

Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.

Låt jäsa i 30 – 40 minuter.

Sätt på ugnen.

Jag vispar ihop ägg, lite vatten och lite salt innan jag penslar bullarna. Då blir ägget inte lika trådigt.

Strö på pärlsocker.

Sätt in bullarna mitt i ugnen och grädda i 6 – 8 minuter beroende på hur stora du gjort bullarna. Se till att du fått fin färg på dom.

Lägg bullarna på ett galler med en duk över och låt svalna.