Minilimpor

Jag hittade en form hemma hos mamma som man kan baka 6 st minilimpor i eller sockerkaka om man vill. Jag började googla lite och hittade ett recept just på minilimpor.
Linda har satt in ett recept som jag gjorde efter. Receptet är på 8 st limpor och formen jag skulle göra i är 6 st. Så jag gjorde 2 små bröd på sidan för att se hur det funkar också.
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk
- 1 1/2 tsk salt
- 25 g rumsvarmt smör
- 1/2 dl ljus sirap
- 4 dl rågsikt
- 2 – 3 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i fingervarm mjölk.
Tillsätt salt, smör, sirap, rågsikt och vetemjöl lite i taget.
Knåda degen kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa i 45 – 60 minuter under bakduk.
Dela degen i 8 stycken bitar och forma dom till små limpor.
Strö över lite mjöl och skär snitt i varje bröd med en vass kniv.
Lägg bröden i en smord form för minilimpor eller på en plåt med bakplåtspapper. Jag provade på bägge sätten och vet att dom funkar.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Sänk värmen till 225 grader när du sätter in bröden mitt i ugnen.
Grädda i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg. Om du är osäker att dom är klara så kan du göra som jag – stoppa ner en termometer mitt i brödet. När temperaturen är 96 – 98 grader är brödet klart.
Låt bröden svalna innan du tar ut dom ur formarna.
One comment on “Minilimpor”
[…] inte hade något bröd hemma till helgen och vi äter inte heller så mycket bröd. Så jag bakade minilimpor igår kväll. Jag ska åka över till mamma med två små […]