Bak - Bröd

Minilimpor

Minilimpor
Jag har ställt en vanilj burk vid bröden så man ser storleken på dom

Jag hittade en form hemma hos mamma som man kan baka 6 st minilimpor i eller sockerkaka om man vill. Jag började googla lite och hittade ett recept just på minilimpor.

Linda har satt in ett recept som jag gjorde efter. Receptet är på 8 st limpor och formen jag skulle göra i är 6 st. Så jag gjorde 2 små bröd på sidan för att se hur det funkar också.

Här finns originalreceptet !

 

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1 1/2 tsk salt
  • 25 g rumsvarmt smör
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 4 dl rågsikt
  • 2 – 3 dl vetemjöl

 

Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i fingervarm mjölk.

Tillsätt salt, smör, sirap, rågsikt och vetemjöl lite i taget.

Knåda degen kraftigt i några minuter.

Låt degen jäsa i 45 – 60 minuter under bakduk.

Dela degen i 8 stycken bitar och forma dom till små limpor.

Strö över lite mjöl och skär snitt i varje bröd med en vass kniv.

Lägg bröden i en smord form för minilimpor eller på en plåt med bakplåtspapper. Jag provade på bägge sätten och vet att dom funkar.

Minilimpor

Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Sänk värmen till 225 grader när du sätter in bröden mitt i ugnen.

Grädda i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg. Om du är osäker att dom är klara så kan du göra som jag – stoppa ner en termometer mitt i brödet. När temperaturen är 96 – 98 grader är brödet klart.

Låt bröden svalna innan du tar ut dom ur formarna.