Mat - Fisk

Laxfilé med ingefära

Laxfilé med ingefära och sambal oelek

laxfile

Det här receptet har jag rivit ut från en veckotidning för många år sedan.

Denna rätt ska förberedas med en marinad i några timmar, men jag kan rekommendera och säga att det är det värt. Smaken efter att man skedat på den andra marinaden efter att den varit i ugnen gjorde laxen så god.

Blir det något över kan man blanda ner laxen i lite pasta eller lägga på en smörgås.

 

4 portioner

 

600 – 800 g hel laxfilé

Marinad 1

  • 1 msk salt
  • 1 1/2 msk socker
  • saften av 1/2 citron
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 msk olivolja

Marinad 2

  • 1 msk färskriven ingefära
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 -2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk msk japansk soja
  • 1 finhackad röd chili
  • 1/2 dl sweet chilisås
  • 1/2 dl olivolja
  • salt och peppar

Laxfilé kungahuset

Enligt receptet så är skinnet på laxen borttagen. Jag behöll det på då laxen ska stekas och då håller den bättre ihop. Men det är en smaksak och vad man vill göra.

Blanda ingredienserna till marinad 1.

Häll marinaden i en plastpåse. Är du osäker att den är tät sätt två plastpåsar ovanpå varann.

Lägg i laxen och knyt ihop. Massera runt marinaden i påsen på laxen och låt den ligga i 2 – 3 timmar eller längre.

Sätt ugnen på 150 grader.

Ta ut laxen från påsen och stek i stekpanna till den fått fin färg. Jag stekte på skinnsidan först då jag hade den kvar och sen på “köttsidan”.

Efterstek laxen i ugnen i ca 20 minuter eller hur rå / genomstekt du vill ha den.

Ingefära och sambal oelek

Under tiden laxen är i ugnen så blandar du marinad 2.

När din lax är klar tar du ut den från ugnen och skedar över marinad 2.

laxfilé

Servera laxen med kokt potatis eller ris, limeskivor och ärtskott. Eller vad du tycker om och vill ha.

laxfilé

 

Nedan finns fler fiskrecept :

Frikassé med lax och pilgrimsmusslor

Fiskgratäng med citron och dillsås

Stekt lax i sås med soltorkade tomater och spenat

Lax i kokosmjölk med Bulgur

Fiskgratäng med dillsås och räkor