Mat - Tillbehör

Bakad spetskål

Bakad spetskål

 

spetskål

Jag har haft spetskål flera gånger till våra middagar men bara använt olja och flingsalt.

Men detta recept på spetskål tar det ännu högre.

Vi kan äta detta tillbehör både till kött, kyckling och fisk.

Jag hade lite svårt att hitta torkad ramslök, men hittade det till slut i en stor kvantum butik. Men du kan också använda nån annan torkad ört som tex vitlökspulver.

 

  • 1 spetskål
  • 2 msk olivolja
  • 1 – 2 msk torkad ramslök, eller annan torkad ört
  • lite flingsalt
  • svartpeppar

Topping

  • örtolja – se recept nedan
  • några msk pekannötter efter hur mycket man vill ha
  • några msk parmesanost efter hur mycket man vill ha

Örtolja

  • 1/2 dl olivolja
  • 1 dl blandade färska örter, tex mynta, persilja, basilika
  • 1/2 – 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 msk limesaft
  • salt
  • svartpeppar

 

bakad spetskål

 

Värm ugnen till 225 grader.

Spetskål

Skär spetskålen i kvartar och lägg i form eller på plåt med bakplåtspapper.

Blanda olja, ramslök ( eller annan ört ), salt och peppar.

Pensla kålen runt om och sätt in i ugnen.

Beroende på hur stor spetskålen är och hur krispig du vill ha den så tar det olika tid i ugnen, men ca 30 minuter. Vänd på kålen efter halva tiden eller när den fått lite fin färg.

Om dina pekannötter är stora kan du hacka dom i mindre bitar.

Rosta pekannötterna i en torr het stekpanna. Låt svalna.

Örtolja

Mixa alla ingredienser till. örtoljan. Smaka av med salt och peppar.

Lägg spetskålen på ett fat och ringla över örtoljan.

Strö över pekannötter och riven parmesanost efter smak.