Mat - Köttfärs

Köttfärslimpa med gräddsås

En “gammal” rätt som det finns många recept på.

Jag har faktiskt aldrig gjort köttfärslimpa tidigare. Inte förrän nu. Och varför jag inte gjort det tidigare beror på att det finns en hel uppsjö av recept på det. Från det allra enklaste till recept med en massa innehåll.

Jag bestämde mig för att göra en enklare och jag blev jättenöjd. Min man som ätit en del köttfärslimpor ute på restaurang tyckte att den blev mycket god.

Receptet finns att hitta HÄR hos Jennys Matblogg, men jag skriver ner det här också. Både för er del och för min egna del.

köttfärslimpa

Köttfärslimpa

  • Ca 600 gram köttfärs / blandfärs
  • 1/2 riven gul lök
  • 1 /2 dl grädde
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 msk kalvfond ( koncentrerad )
  • salt och peppar
  • 1 pkt bacon

Gräddsås :

  • 1 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1/4 dl Kinesisk soya ( inte soya kulör )
  • 1 skvätt koncentrerad kalvfond
  • salt och peppar

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda i ströbrödet i grädden och låt stå under tiden du rör ihop dom andra ingredienserna till köttfärslimpan.

Blanda ner ströbröd / grädden i smeten.

Forma till en limpa och linda in bacon runt om.

Jag la min limpa i en mindre avlång form för att slippa spadet som kommer ur limpan att hamna på en plåt.

Sätt in i ugnen i ca 40 -60 minuter beroende på hur tjock limpan är.


Under tiden kan du göra såsen.

Smält smöret gyllenbrunt innan du vispar i vatten, grädde, fond och soya.

Smaka av med salt och peppar.

Vill du ha såsen lite tjockare kan du reda av såsen med lite maizenaredning eller blanda 1/4 dl vatten uppvispat med 1 – 2 msk mjöl.