Bak - Smått

Delicatobollar

Hemmagjorda Delicatobollar

När jag fick upp det här receptet så var jag bara tvungen att prova att göra dessa delicatobollar. Och hur goda var inte dom ?! Supergoda. En delicatoboll kan man ju göra i vilken storlek man vill, men dom här är verkligen super då man kan göra dom i små munsbitar. Och då kan man ju ta två.

Det är Fredrik som har gjort dessa och här är originalreceptet. På hans YouTube kanal kan man också se ett bra tips på hur man. lätt doppar dessa. Jag gjorde precis som han och det fungerar så bra.

Nästa gång kommer jag göra dubbel sats för det blir “bara” 20 st. Jag fick ut 21, men det beror på hur stora man gör dom och vilket spritsmunstycke man använder.

delicatobollar

Delicatobollar

20 st

4 dl havregryn
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe
50 g smält mjölkchoklad

Dekoration
200 g mörk choklad
Kokos

  • Mixa havregrynen i en maskin med kniv. Men inte så mycket så det blir mjöl utan små smulor
  • Blanda smör, socker, kakao och vaniljsocker i en skål.  Vispa ihop till en fluffig smet
  • Blanda ner kaffe, smulorna från havregrynen och den smälta mjölkchokladen och rör ihop
  • Jag använde en spritspåse precis som Fredrik och spritsade ut smeten på en skärbräda som jag lagt bakplåtspapper på. Jag fick inte till topparna då jag tror att mitt smör var lite för varmt.

delicatobollar

  • Om man inte har en spritspåse eller vill spritsa kan man ställa in skålen i kylen i ca 30 minuter och sen rulla dom till bollar – det har inte jag testat.
  • Ställ in topparna i kylskåpet så dom stelnar till. Då är det lättare att doppa dom i choklad. Jag hann inte doppa mina samma dag och att dom stod i kylen över natten funkade alldeles utmärkt.
  • Doppa topparna / bollarna i smält choklad och strö över lite kokos. Jag doppade mina toppar precis som Fredrik gjorde och det var mycket enklare än vad jag trodde – en potatis-testare och en gaffel är allt du behöver. Länk till den filmen hur Fredrik gör har jag markerat ovan om du vill se. Och glöm inte att ha en högre mindre skål eller kopp när du ska doppa dom. Då är det mycket enklare

Jag brukar göra Fredriks Fikas kanelbullar också och det receptet har jag satt in här !