Mat - Paj

Västerbottenpaj med kantareller

En lite matigare paj

Jag har gjort den traditionella västerbottenpajen till tex påsk och kräftätande. Men nu har jag fått min mammas recept på en västerbottenpaj med kantareller och basilika i. Och den var jättegod. Jag gjorde den för första gången förra veckan till mammas kräftlunch som hon hade. Men då det är både svamp och örter i pajen så kan man absolut äta den året runt och inte bara som traditionella tider som man brukar.

Jag skulle tom kunna ha lite mer basilika i än vad det står i receptet.

västerbottenpaj

Västerbottenpaj

Ugn : 225 grader

Pajdeg 

  • 3 dl mjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten eller vodka
  • 1 tsk kummin

Fyllning

  • 1/2 l kantareller
  • 1 msk smör
  • salt och peppar
  • 200 g västerbottenost
  • 1/2 dl hackad basilika
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl grädde

Arbeta ihop pajdegen antingen i maskin eller för hand.

Tryck ut eller kavla ut degen och fyll en form som är ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 minuter.

Bryn svampen i smör. Salta och peppra när vätskan har kokat in i svampen.

Riv osten.

Lägg svampen i pajskalet och strö över basilikan.

Vispa ihop ägg och grädde och häll över svampen och basilikan. Strö till sist över osten.

Grädda pajen mitt i ugnen tills fyllningen är fast i ca 30 minuter.

västerbottenpaj