Bak - Paj

Ananaspaj

En syrlig och god paj

En paj kan man alltid göra i en stor form och göra fina tårtbitar av. Men man kan också göra dom i små portionspajer. Jag har alltid gjort pajen i en stor form med avtagbar kant, men denna gång ville jag prova att göra i mindre formar.

Eftersom jag inte har gjort i mindre formar förut visste jag inte om pajdegen skulle räcka så jag gjorde en halv sats extra. Och så här i efterhand skulle det nog ha räckt med nedan recept. Det beror ju på vad för slags formar man använder och hur höga kanter eller form man väljer.

När man gör i mindre formar måste man tänka på att trycka ut degen lite mer för min mina formar fick lite för tjocka väggar. Och eftersom det är bakpulver i degen så fluffar den ju till sig. Bara ett litet tips !

Det finns många recept på nätet när det gäller ananaspaj och alla är snarlika. Jag valde Niiinis ananaspaj då det är vaniljsocker i. Jag älskar vaniljsocker och att få lite mer smak på degen är ännu bättre.

Nästa gång jag gör pajen ska jag ha i mer anans i.

ananaspaj

Ananaspaj

Deg :

 • 150 g smör
 • 3 dl mjöl
 • 1 dl socker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 nypa salt

Fyllning :

 • 1 liten burk krossad ananas
 • 2 dl creme fraiche
 • 1 ägg
 • 3 tsk vaniljsocker
 • 1/2 dl socker

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret

Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt.

Blanda i det smälta smöret och rör ihop till en deg.

Lägg bakplåtspapper i botten på en form med avtagbar kant eller i den form / formar du vill ha.

Tryck ut degen i botten och upp på kanterna i formen / formarna.

Blanda ihop allt till fyllningen. Vill du ha mycket ananassmak har du i mer än en liten burk. Jag kommer att ha i mer nästa gång.

Häll i fyllningen i formarna och grädda i ca 30 minuter beroende på formstorlek. Röran ska stanna till sig i kakan.

Låt kakan svalan lite innan du skär upp den i bitar eller ställ in dom små formarna i kylen innan du tar ut pajen ur formarna.

Ät den som den är eller servera grädde eller glass till.

ananaspaj