Ankbröst a la Orange
En klassiker
Ankbröst är det inte ofta man äter, men ibland så smäller det till. Visst är det lite pyssel med sås och tillbehör, men resultatet är så gott. Jag hade dragit ut detta recept i en tidning som jag haft. Till såsen ska det både vara apelsinlikör och Madeiravin.
I dag hittar man ankbröst i många butikers frysdisk och brukar ligga förpackade två och två.
4 portioner
- 2 ankbröst
- salt och peppar
- smör till stekning
Apelsinsås
- 2 apelsiner
- 2 msk finhackad schalottenlök
- 1/2 tsk vitpeppar
- 2 1/2 msk mjöl / maizena
- 5 dl grönsaksbuljong
- 2 msk koncentrerad kalvfond
- 1 1/2 msk kinesisk soja
- 1 /2 dl madeiravin
- 1/2 dl Apelsinlikör
- 2 + 2 msk socker
Så här gör du apelsinsåsen
Tvätta apelsinerna och strimla det yttre skalet med ett zezt-järn. Koka skalstrimlorna i 1 dl vatten och 2 msk socker i ca 5 minuter och ställ åt sidan och svalna.
Skär av skalet av apelsinerna in till köttet och skär ut skinnfria apelsinklyftor och lägg i en skål. Pressa ur saften ur apelsinerna och spara till såsen.
Fräs schalottenlök och peppar lätt i ca 2 msk smör utan att det får färg. Pudra över mjöl och späd med buljong, kalvfond, soja och vin i omgångar under tiden du vispar. Låt såsen koka ca 10 minuter och sila den sen genom en sil.
Smält 2 msk smör i en liten kastrull och låt det bli lätt brynt. Tillsätt 1/2 dl apelsinsaft och 1/2 dl apelsinlikör och låt det koka ihop någon minut. Häll det över såsen som du silade och gör allt blankt med ett par msk smör. Smaka av om du behöver salta.
Ankan
Sätt ugnen på 200 grader. Skär snitt över ankbröstet ( skinnsidan ) så att det blir ett rutmönster. Salta och peppra brösten runt om.
Bryn ankbrösten så du får en fin färg och skorpa på skinnsidan och stek också köttsidan. Efterstek ankbrösten i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt dom få vila under folie några minuter.
Skär ankbrösten i fina skivor och lägg på tallrikar. Garnera med apelsinklyftorna och häll sås över köttet och runt om. Lägg apelsinstrimlorna över köttet och droppa lite apelsinlikör över.
Ta den potatis du tycker är god eller har hemma – kokt, kroketter eller klyftpotatis.