Mat - Asiatiskt, Mat - Fisk, Mat - Ris Pasta Nudlar

Sotad salmalax

Jättegod dressing

Vi hade en Salmalax i frysen – den mindre modellen – som jag tog fram. Visste inte vad jag skulle göra med den då jag inte ville göra sushi som är perfekt att göra utav den. Men så hittade jag ett recept som jag blev nyfiken på. HÄR hittar du originalreceptet ! Nedan är lite kommentarer om sotad salmalax.

Eftersom jag inte hade en större bit lax så kunde jag inte skära den som man gjorde i receptet. Men annars gjorde jag efter det. Sotat blev den pga hög värme i pannan och att jag klappat in socker och salt på den. Jag trodde att det skulle smaka för mycket “sot” då den blev lite för mörk, men det gjorde den inte.

Mangon skulle man kunna utesluta om man vill eller inte tycker om. Den tillförde inte så mycket då allt annat var så gott ihop.

Tycker du om asiatisk mat har jag bland annat satt in ett recept på thai gryta med lime.

sotad salmalar

Sotad salmalax

4 personer

 • 800 g salmalax
 • 1 tsk socker
 • 1 tsk salt
 • 200 g risnudlar
 • 1 mango – kommer jag utesluta nästa gång – smaksak
 • 2 salladslökar
 • 1 – 2 röda chillin
 • 1 – 1/2 dl rostade saltade jordnötter
 • mynta
 • 1 lime

Dressing

 • 1 msk honung
 • saft och skal från 1 lime
 • 1 msk fisksås
 • 1 msk soja – jag använder japansk
 • 1 msk sesamolja – i originalreceptet är det 2 msk
 • 2 msk riven ingefära
 • 1 tsk vatten

 

Klappa in socker och salt på salmalaxen och låt ligga på en tallrik medans du förbereder allt annat.

Skär salladslöken tunt och chilin i smala ringar.

Skala mangon och skär köttet i skivor och sen i mindre stavar efter smak och tycke. Min var lite för mjuk så jag kunde inte göra så små strimlor som jag velat.

Blanda ihop dressingen i en skål.

Koka upp vatten och gör iordning risnudlarna efter vilka du köpt.

Krossa jordnötterna lite så dom inte är så stora.

Blanda nudlar, salladslök, chili, mango, jordnötter och det mesta av dressingen. Jag tyckte det var lite svårt att blanda runt så jag la ut det på en tallrik och blandade runt med en pincett så gott det gick.

Sätt på en panna på hög värme. Enligt origialreceptet användes inget smör, men jag hade i lite i alla fall.

Och enligt originalreceptet skär man nu laxen i skivor – som en hasselbackspotatis ( inte ända ner ). Sen puttar man ihop den innan man steker den. Jag gjorde några snitt över laxen istället.

Hur länge du steker din lax är beroende på hur du vill ha den – halstrad med rå kärna i mitten eller mer stekt.

Lägg över laxen över dina risnudlar och häll resten av dressingen över laxen.

Servera med limeklyftor.