Mat - Grönsaker, Mat - Tillbehör

Rostade grönsaker

Antingen vegetariskt eller som tillbehör

När vi äter kött brukar det antingen bli kokt potatis, pommes eller gratäng. Men ibland behöver man hitta på något annat och det hittade jag häromdagen. Jag fick upp detta recept på facebook eller instagram och jag klickade på länken. Där finns det också en film hur man gör och hur det ser ut när de gäller dessa rostade grönsaker.

I receptet använder dom råa rödbetor, men jag köpte färdigkokta och satte in dom efter halva tiden. Och i receptet använder dom “mixed greens”, men jag har skrivit upp vad jag använde nedan. Jag vill inte ha nån sallad som blir sladdrig och hängig i maten.

Men gå in på länken här och titta på filmen så ser ni originareceptet.

Rostade grönsaker

Använd dom grönsaker och rötter du tycker om. Jag använde lite andra grönsaker än mot vad dom gjorde i receptet.

rostade grönsaker

 • potatis
 • morötter
 • röd lök
 • rödbetor ( råa eller färdigkokta )
 • persiljerot / brysselkål / grönsaker och rötter efter smak
 • olivolja
 • salt och peppar
 • 120 ml olivolja
 • 2 msk balsamico
 • 1 msk lime saft
 • 1 msk Dijon senap
 • 1/2 tsk vitökspulver
 • 3 msk bladpersilja
 • sallad / kål ( pak choi och krispig hjärtsallad )
 • valnötter
 • feta eller smaksatt ost

 

Sätt ugnen på 220 grader.

Skala dina grönsaker och rötter och dela dom i mindre bitar. Lägg på en plåt.

Om du använder råa rödbetor så lägg en och en i folie och placera på plåten med dom andra grönsakerna. Jag använde färdigkokta, men la dom i folie ändå för att allt annat inte ska bli “lila” när man rör runt på plåten. Jag väntade också till ungefär halva tiden innan jag la in dom, men det beror på hur stora dom är.

Häll på olivolja, salt och peppar på grönsaker och rötter och rör runt innan du sätter in dom i ugnen. I receptet har dom haft grönsakerna i ugnen i 1 timme, men det beror på hur mycket och hur stora bitar du gjort. Mina grönsaker tog ca 30 minuter så håll koll på dom så att du kan sätta in rödbetorna om du har färdigkokta.

Gör dressingen under tiden – blanda ihop olivolja, balsamico, lime saft, senap och vitlökspulver.

Hacka persiljan och tillsätt i dressingen tillsammans med lite salt och peppar.

Använd den sallad som du tycker om och som är krispig. Jag skar pak show och hjärtsallad i mindre bitar så det passade in med dom rostade grönsakerna.

Skär rödbetorna i bitar.

Lägg i grönsaker, sallad och rödbetorna i dressingen och rör runt.

Toppa med hackade valnötter och feta. Jag använde smaksatt ost, men det är en smaksak.

rostade grönsaker