Vardagsliv

Kitchen butiker: Så behandlar du din stekpanna på bästa möjliga sätt!

Ta väl hand om din stekpanna för att säkerställa längsta möjliga livslängd på den. Både under tillagning, efter avkylning och rengöring av pannan måste du vara uppmärksam på om du behandlar din stekpanna rätt. Men om du följer dessa råd från Kitchen butiker kommer din panna att få en lång livslängd och samtidigt vara fin att titta på efter många års användning.

Stekpannor med non-stick-beläggning är de mest sårbara pannorna, eftersom deras beläggning är viktig för effekten. Det är särskilt viktigt att följa råden nedan om korrekt hantering och rengöring med dessa kokkärl, för att försäkra dem längst livslängd.

Temperatur under stekning

Under stekning rekommenderas att steka i medeltemperatur, runt 175 grader. Det är ingen fördel med att steka på hög värme då det inte ger någon nämnvärd minskning av tillagningstiden och det bidrar inte alls till matens kvalitet. Om du följer detta slipper du också överhettning av din panna. Om pannan överhettas kan non-stick-beläggning brännas av och pannan kan förlora sin effekt. Detta ger ofta pannan en mörkbrun yta. Om du har en induktionsspis, värm aldrig pannan utan dess innehåll, eftersom det är en mycket snabb värmekälla. Om fettet börjar ryka är det ett tecken på att pannan är för varm. 

Tips från Kitchen butiker: Om du har otur att skada din panna vid en överhettning kan du värma 1–2 msk. olja i pannan på låg värme, tillsätt 3–4 msk. grovsalt och låt stå. Gnid sedan kastrullen med en pappershandduk eller en mjuk trasa. 

Att stek i oljor

Kitchen butiken menar att du ska vara extra uppmärksam på temperaturen när du steker i oljor. Olivolja har en låg kokpunkt, som ligger mellan ca. 130 – 175 grader. Medan kokpunkten för andra vegetabiliska oljor vanligtvis ligger på 220 – 240 grader. När oljan når sin kokpunkt börjar oljan att förstöras. Detta gör att de hälsosamma omättade fettsyrorna omvandlas till ohälsosamma transfettsyror. Överhettning av olivolja påverkar också smaken och kvaliteten på maten i en oönskad riktning.

Inga vassa köksredskap

Använd aldrig vassa köksredskap på din stekpanna. Det kan lämna repor i pannan och skada beläggningen. Särskilt vispar, spatlar, knivar och andra stålredskap ska hållas långt borta från pannan. Använd istället köksredskap av trä och plast, eftersom dessa är mjukare och därför inte kan skada pannbeläggningen. Hitta rätt köksredskap hos Kitchen butiker!