Mat - Potatis

Potatiskroketter

Friterade

Efter att ha tittat på “Halv åtta hos mig” som jag brukar göra så blev jag nyfiken på att göra dessa potatiskroketter. Istället för att ha potatis eller pommes till tex en köttbit. Men man kan ju ha dessa till annat också. Och dom blir jättegoda med panka då man friterar dom och får en sån där härlig krispig yta och. mjuka inuti.

Sen kan man ju bestämma hur stora man vill ha dom. Men inte för stora för då blir dom inte färdiga inuti. Jag gjorde mina lite för stora och ska göra dom i köttbulls-storlek nästa gång.

Jag skriver ner receptet nedan, och HÄR finns originalreceptet om du vill se hela som är helstekt oxfilé med potatiskroketter och madeirasås.

Potatiskroketter

Receptet är för 4 personer, men det beror på hur stora man göra dom så antalet kan jag inte säga.

potatiskroketter

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 ägg
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 mozzarellaost (eller cheddar) – jag använde riven ost jag hade hemma, ca 1 – 1/2 dl
  • 0,5 msk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg 
  • 2 dl pankoströbröd

 

  1. Skala och koka potatisen tills den blir mjuk i saltat vatten.
  2. Mosa potatisen och rör om. Det gör inget om det är småbitar kvar.
  3. Tillsätt ägg, parmesan, mozzarella – eller annan ost -, salt och vitpeppar.
  4. Rulla moset till lagom stora bollar.
  5. Paneras dem först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko.
  6. Värm oljan till 180 grader.
  7. Fritera bollarna i ca 1 minut eller tills de fått en ljusbrun färg.