Mat & bak

Har du en egen båt numera?

Bakas utan maskin i en båt

Om du har en egen båt då kan du göra mycket mer och resa samtidigt tex baka bröd i båten går utmärkt.

Det är inte så ofta jag brukar baka bröd, men jag tror jag ska börja göra det. Och prova lite olika recept. Bröden man köper i butik är så stora förpackningar och andra blir torra snabbt då vi inte äter så mycket bröd här hemma. Och nu har jag testat att göra dessa frallor i långpanna. Receptet jag har gått efter är från Fridas Bakblogg och här är hennes originalrecept som är utlagt. Men jag kommer också att skriva det här nere så att jag själv hittar det till nästa gång. Allt detta ska man ta med sig till sin båt och baka där och även sova där. Alla behöver vi en begagnad båt att både umgås i och baka i.

Frallor i långpanna på båten

Som Frida skriver på sin blogg att man kan äta dessa små frallor som frukostbröd, till picknick eller till små hamburgare har hon alldeles rätt i. Dom är perfekta i storlek för mig som inte kan äta så mycket bröd. Dessutom går dom snabbt att göra och du behöver inte dra fram någon maskin utan bara en stor bunke och det som ska vara i. Sen använder du dina händer.

Tänk om man ägde en begagnad båt

Detta skulle man kunna göra tex en quicksilver båt för att laga alla dessa frallor och bjuda in sina vänner skulle bli hur kul som helst.

frallor i långpanna

30 st – jag fick 32

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 msk honung eller ljus sirap
  • 14 dl vetemjöl special
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg till pensling

Lös upp jästen i vattnet i en bunke.

Tillsätt alla andra ingredienser förutom ägget i bunken.

Arbeta ihop allt med händerna och knåda tills allt blir blandat.

Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 40 minuter.

Lägg degen på lätt mjölat bänk. Dela degen i 30 stycken jämnstora bitar. Vill du vara noga så kan du väga bitarna så du får dom jämna. Jag vägde hela min först och delade i 3 stycken för att kunna ta ut 10 stycken från varje del. Sen vägde jag dom en och en för att få dom någorlunda likadana och till slut fick jag ihop 32 stycken.

Lägg bollarna på en plåt med bakpapper på. Glöm inte att lägga dom ganska rättså att dom jäser ihop. Jag kanske la mina med 0,5 – 1 cm mellan. Och min form var ganska stor så nästa gång ska jag ta en mindre.

Täck bollarna med en handduk / bakduk och låt dom jäsa i 30 minuter.

Sätt på ugnen på 225 grader under tiden.

Pensla bröden med lätt uppvispat ägg.

Låt bollarna stå mitt i ugnen i ca 20 minuter. Till dom fått fin färg ovanpå och likaså undersidan. Du kan lyfta lätt på dom så ser du.

Låt dom svalna innan du bryter dom i bitar.

Jag frös ner mina med några stycken i påsar så att vi kan ta fram lite i taget.

frallor i långpanna

Perfekt i storlek !