Mat & bak

Vaniljsirap

Enkelt att göra

Jag satte in en bild på instagram och Facebook på att jag har gjort vaniljsirap som jag använder i kaffet. Jag har en flaska bredvid min kaffemaskin hela tiden. Förut köpte jag färdig som finns i affären, men efter att jag hittat ett recept så gör jag nu alltid min egna.

vaniljsirap

Jag har köpt en 1/2 liters flaska som jag häller min sirap i. Men man kan ju självklart använda vilken storlek man vill. Då kan man göra sin vaniljsirap beroende på storleken på flaskan. Så här gör jag :

Koka upp 5 dl ( eller hur stor flaska du ska använda ) vatten med 4 dl socker. Se till att sockerkristallerna har smält i vattnet. Men när det har kokat upp så brukar dom ha gjort det.

Ställ kastrullen åt sidan och svalna.

Jag köper Dr Oetker ‘s vaniljarom som finns där alla andra aromer finns på bakhyllan i affären. Sen beror det på hur mycket vaniljsmak du vill ha. Eftersom jag rör runt i mitt vatten med en matsked brukar jag hälla ungefär halva till nästan en hel sked. Men smaka er fram när du rör runt i vattnet.

Sen är det bara att hälla i din flaska och ställa på bänken. Hur mycket vaniljsirap du sen vill hälla i ditt kaffe kommer du att lära dig när du har gjort det några gånger. Jag dricker alltid cafe macchiato hemma och häller i en “skvätt” och rör runt.

Lycka till och hoppas du tycker att det är gott !