Inlägg

Smidigt med digitalt

Sponsrat inlägg i samarbete med trafiko

Fanns inte när jag tog körkort

I dag tar ungdomar körkort tidigt och så fort dom kan och får. Det gjorde alla i och för sig när jag var i den åldern också. Men det gjordes lite annorlunda förut. Det var böcker, papper och penna och anteckningsblock som gällde då. Men idag är det smidigt med digitalt då man kan plugga och planera var man än är.

Smidigt med digitalt

Dom flesta ungdomar i dag har både mobil och dator. Att ladda ner en app är inget konstigt och det kan man göra när det gäller körkort också. Min dotter tog nyss körkort och hon satt och pluggade på både buss och t-bana när hon skulle ta sitt körkort.

smidigt med digitalt

Många vill också övningsköra hemma med någon bekant eller nån i familjen. Men för att man ska kunna göra det så måste man först gå en handledarkurs tillsammans med den du ska övningsköra med. Din handledare måste ansöka om ett handledartillstånd och det kan du ansöka via trafiko.

Trafiko

När du loggar in hos trafiko får du all hjälp du behöver för att ta ditt körkort. Du får en “steg-för-steg” lista på i vilken ordning och vad du måste kunna innan du kör upp. Här finns körkortsfrågor som du kan följa upp och se vad du behöver träna på. Du kan också läsa körkortsboken istället för att ha en bok släpandes med dig överallt. Och tycker du att det är jobbigt att läsa så kan du istället lyssna på boken.

När man kommit så långt så man kan börja boka kurser är det dags för riskettan. Den är obligatorisk och handlar om droger, trötthet och alla andra risker i trafiken. När den är gjord är det dags för risktvåan som många kallar för halkbanan. Den är också obligatorisk och du får känna på hur det känns att köra på halt väglag. Jag tyckte den var jätterolig och det var mycket skratt och fniss i min bil när jag gjorde den. Men det var verkligen lärorikt att göra den för man kan verkligen inte veta hur det känns när det är halt. Och även i dag kör jag väldigt försiktigt när det är halt.