Mat & bak

Fiskgratäng med dillsås och räkor

Det här recept har jag hittat i Hemmets Veckotidning och ville prova på det. Jag kan verkligen rekommendera detta då det blev en uppskattad middag.

 

Detta behöver du för 4 portioner och skulle ni bli 8 personer så är det bara att dubbla varje sats.

 

600 g vit fiskfile eller lax spelar ingen roll

1/2 citron

salt och svartpeppar

Pommes duschesse

800 g mjölig potatis

1/2 dl vispgrädde

2 msk smör

2 äggulor

Fyllning

1 purjolök

150 g sockerärtor

Dillsås

1 kg oskalade räkor

2 msk smör

3 msk mjöl

3 dl mjölk

1 dl vispgrädde

1/2 dl hackad dill

Topping och garnering

1 dl riven lagrad ost

dill

citron

Ugn 

200 grader till fisken / 250 grader till gratängen

Så här gör du denna friskgratäng

Lägg fisken i en smord form. Pressa över citronsaft och krydda med salt och svartpeppar.

Täck formen med folie och sätt in i ugnen i 200 grader i 10-15 minuter.

Häll av fiskspadet i en skål – ska användas till såsen.

Skala och koka potatisen.

Mosa potatisen och tillsätt grädde, smör och äggulor. Smaka av med salt och peppar.

Lägg moset i en spritspåse med önskat munstycke.

Strimla purjolöken och dela sockerärtorna på mitten. Fräs doom blanka i smör utan att dom får färg.

Skala räkorna.

Smält smöret till såsen. Rör i mjöl och späd med mjölk, grädde och 1/2 dl av fiskspadet.

Koka upp under omrörning i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt räkor – spara några till garnering – och dill..

Fördela purjolök och sockerärtorna på fisken.

Häll över såsen.

Strö över osten och spritsa eller klicka potatismoset runt kanten.

Gratinera i 250 grader tills moset fått fin färg, ca 10-15 minuter.

Garnera med räkor, dill och citron.