Fiskgratäng med dillsås och räkor
Det här recept har jag hittat i Hemmets Veckotidning och ville prova på det. Jag kan verkligen rekommendera detta då det blev en uppskattad middag.
Detta behöver du för 4 portioner och skulle ni bli 8 personer så är det bara att dubbla varje sats.
600 g vit fiskfile eller lax spelar ingen roll
1/2 citron
salt och svartpeppar
Pommes duschesse
800 g mjölig potatis
1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
2 äggulor
Fyllning
1 purjolök
150 g sockerärtor
Dillsås
1 kg oskalade räkor
2 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1/2 dl hackad dill
Topping och garnering
1 dl riven lagrad ost
dill
citron
Ugn
200 grader till fisken / 250 grader till gratängen
Så här gör du denna friskgratäng
Lägg fisken i en smord form. Pressa över citronsaft och krydda med salt och svartpeppar.
Täck formen med folie och sätt in i ugnen i 200 grader i 10-15 minuter.
Häll av fiskspadet i en skål – ska användas till såsen.
Skala och koka potatisen.
Mosa potatisen och tillsätt grädde, smör och äggulor. Smaka av med salt och peppar.
Lägg moset i en spritspåse med önskat munstycke.
Strimla purjolöken och dela sockerärtorna på mitten. Fräs doom blanka i smör utan att dom får färg.
Skala räkorna.
Smält smöret till såsen. Rör i mjöl och späd med mjölk, grädde och 1/2 dl av fiskspadet.
Koka upp under omrörning i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt räkor – spara några till garnering – och dill..
Fördela purjolök och sockerärtorna på fisken.
Häll över såsen.
Strö över osten och spritsa eller klicka potatismoset runt kanten.
Gratinera i 250 grader tills moset fått fin färg, ca 10-15 minuter.
Garnera med räkor, dill och citron.
One comment on “Fiskgratäng med dillsås och räkor”
Älskar!
Mvh
SN