Mat & bak

En efterrätt till alla hjärtans dag

Passar året om

Den här pannacotta med grapefrukt gjorde jag till mig och Christer på nyårsafton. Jag har alldeles glömt bort att sätta in det, men nu när alla hjärtans dag börjar närma sig så tänkte jag att det passade bra. Christer tycker om både allt som är bakat och också efterrätter och den här tyckte han var jättegod. Så varför inte göra den då igen?

Pannacotta med grapefrukt

Det är säkert många som såg detta recept i buffe tidningen i december. För det var där jag hittade det. Denna pannacotta är inte så söt utan mer syrlig. Och jag kan ge tipset om att ha mer grapefrukt som dekoration än bara en klyfta för det ville både jag och Chrisrer ha. Men det är en smaksak så klart. Jag hade vid tillfället slut på grädde så därför har inte jag det på nedan bild. Men det ska jag ha på alla hjärtans dag tänkte jag för att se om den tillför mer eller inte.

Pannacotta med grapefrukt

Receptet är för 6 personer och när jag gjorde det så delade jag på receptet och fyllde två lite större glas med efterrätten. Det beror ju på hur stora glas man använder och hur mycket man vill bjuda på.

 • 2 gelatinblad
 • 1 msk finrivet grapefruktskal
 • 1 1/2 dl färskpressad röd grapefruktjuice
 • 4 dl vispgrädde
 • 1 dl strösocker
 • ev några droppar röd hushållsfärg – jag använde det

Topping

 • 1 dl vispgrädde
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 röd grapefrukt
 • 3 msk hackade pistagenötter eller andra nötter

Gör så här

 • Lägg gelatinbladen i kallt vatten
 • Lägg grapefruktskal, juice, vispgrädde och socker i en kastrull och koka upp
 • Ta bort kastrullen och blanda ner dom urkramade gelatinbladen
 • Låt stå i 10 minuter
 • Tillsätt några droppar hushållsfärg om du vill tills du får den färgen du vill ha
 • Sila igenom en fin sil och ner i dom glas du ska servera i
 • Ställ glasen i kylen i minst 6 timmar
 • Vispa vispgrädden med vaniljsocker och fyll gärna i en spritspåse
 • Skär ut fileer av grapefrukten
 • Toppa pannacottan med spritsad grädde, grapefruktfileer och nötter