Smörstekt lax med gräddstuvad vitkål
Passar både på en vardag som en helgdag
Hur gott är det inte med stekt lax?! Idag finns det portionsförpackade frysta laxbitar att köpa och det är perfekt att steka till mycket. För att få en variation till en stekt laxbit har jag gjort gräddstuvad vitkål med lite god svamptopping som var jättegott. Det här kan jag rekommendera till både en vardagsrätt som till helgen.
Lax med gräddstuvad vitkål
Vill man så kan man självklart hoppa över potatis och bara ha stuvad vitkål till laxen. Jag har en man som vill ha potatis till maten så då fick det till detta bli pressad potatis till för att variera lite. Det är självklart en smaksak. Receptet nedan är för två personer. Vi får alltid över då jag inte kan äta så mycket, men det är en liten hänvisning i alla fall.
- potatis
- 200-250 g vitkål
- 2 msk smör
- 1 msk mjöl
- 2 dl mjölk
- 2 dl grädde
- salt och peppar
- 20 g riven ost av det man tycker om
- 150 g svamp
- 1 gul lök
- 2 msk persilja
- 2 portionsbitar lax
- salt och peppar
Koka potatisen.
Skär kålen i ca 2 cm skivor och sedan i 2 cm bitar.
Koka upp vatten och lite salt och lägg i kålen – låt det sjuda i 2 – 3 minuter.
Häll av vattnet och spola av kålen i en sil så det slutar koka.
Smält smöret i en kastrull och strö över mjölet. Vispa i mjölk och grädde och sjud i 2-3 minuter. Krydda med salt och peppar efter smak.
Blanda i kålen och osten. Håll varmt.
Skiva eller skär svamp i bitar som du vill ha. Hacka lök och stek detta tillsammans. Blanda i persilja i på slutet tillsammans med lite salt och peppar.
Stek laxen genomstekt eller en liten rå kärna hur du vill ha den.
Sen är det bara att lägga upp maten som du vill ha den. Vissa vill ha allt på sidan, men jag tycker det är gott med den stuvade vitkålen i botten med laxen ovanpå, lite svamp och några fina blad av persilja över. Vill man ha pressad potatis kan man ha den på sidan av det övriga. Det är också en smaksak och prova dig gärna fram vad du tycker är gott och vad du tycker år smakfullt.