Mat & bak, Vardagsliv

Nyårsaftonsmat i bilder

Jag hade inte tänkt sätta in några bilder från nyårsafton då allt på sociala medier har innehållit detsamma. Men efter att ha gått igenom bilderna från kvällen kan jag inte låta bli att sätta in nyårsaftonsmat i bilder jag med. Och lite text också då ifall det är någon som undrar vad det är.

Nyårsaftonsmat i bilder

Som många andra som skulle fira nyårsafton med andra och god mat så förbereds det innan. Det gjordes det här hemma också. Men det är också någonting som jag tycker är jättekul att göra. Det gör mig ingenting att stå i köket och förbereda i flera dagar med maten, vad man ska lägga upp det på, hur det förhoppningsvis kommer att se ut och hoppas på att alla blir nöjda och mätta.

Amaryllis

Detta är nog många som såg på både instagram och facebook innan både jul och nyår. Att skära stjälken i strimlor och sätta i vas och dekorera bordet med. Jag köpte nog mina lite för tidigt, men dom höll ihop till nyår i alla fall. Stack också ner en grankvist i vasen också så det inte bara blev en blomma.

Dukning klar

I år valde jag att köra “glitter och glamour” och dukade bordet i svart, silver och guld. Jag hittade ingen svart duk hemma så en svart gardin fick hamna där istället. Man tager vad man haver.

Drinkmeny

Jag gjorde till och med en drinkmeny och la på bordet med sex stycken olika drinkar. Tre utav dom blev det under kvällen.

Välkomstdrink

Jag gjorde Hugo som fördrink – flädersaft, mynta och prosecco.

Nyårsaftonsmat i bilder
Hugo och tilltugg

Som tilltugg rullade jag prosciutto och bresaola med ruccola, mini mozzarella och tomat som toppades med balsamvinäger och hackade pistagekärnor.

Vi hade bestämt att inte äta någon “stor” middag som ingen orkade så vi bestämde att vi bara skulle äta smårätter i tre sittningar istället. Plockmat som man kunde äta så mycket man ville av istället.

Sittning ett

Den första sittningen innebar lite mer planerande så under tiden fick gästerna sitta och ta det lite lugnt. Jag hade förberett så mycket jag kunde med hackande och andra förberedelser. Så det var bara stekpannor och uppläggningsfat som skulle tas fram.

Nyårsaftonsmat i bilder
En klassiker på nyårsafton

Något som många åt på nyår är någon form av löjromstoast. Vi gjorde avlånga snittar som man kunde ta i två tuggor istället och hålla i kanten.

Nyårsaftonsmat i bilder
Tonfisk

Sen blev det en tonfisktartar med sriracha majonäs.

Nyårsaftonsmat i bilder
Provade pilgrimsmussla på ett nytt sätt

Och den allra BÄSTA rätten under kvällen var denna! Lite suddig bild ser jag, men detta kommer jag absolut göra fler gånger. Pilgrimsmusslorna stektes massor av smör i citrongräs, las upp ovanpå picklad gul lök och chili. Sen skedades själva skyn upp ovanpå och det var så himla gott. Nästa gång kommer jag lägga upp mer lök tillsammans med pilgrimsmusslan för det var supergott tillsammans.

Vi satte oss för att spela “ett mordfall” som legat sedan förra året. Och under tiden så blev det en utav drinkarna – hallon- lakritsskalle.

Nyårsaftonsmat i bilder
Hallon- lakritsskalle

Denna drink innehåller Salmiakki och Wild mix röda remmar. Och för oss som tycker om lakrits var den god. Men det räcker med en.

Nyårsaftonsmat i bilder
Vinbärsskog

Vi hann med att prova en drink till: Vinbärsskog som innehöll gin, citronsaft och Wild mix Blå Skogen. Den var mycket god och kommer att drickas flera gånger.

Sittning två

Sen blev det dax för sittning två då klockan gick väldigt fort helt plötsligt.

Nyårsaftonsmat i bilder
Sushi puffar

Friterade sushi-ris-puffar med tonfisk och sriracha majonäs

Nyårsaftonsmat i bilder
råbiff

Samt asiatisk råbiff i hjärtsallad – hackad råbiff med chili, soja, sesamolja, picklad rödlök och strimlad gurka.

Vi gick ut och tittade lite på fyrverkerierna klockan tolv. Men vi stannade inte så länge ute. Utan gick in och fortsatte med nästa sittningen.

Sittning tre

Två rätter kvar innan dessert, men eftersom allt har varit smått så funkade det med flera smårätter.

Nyårsaftonsmat i bilder
Mini baby bell

Det här var någonting som jag provade på julafton som blev väldigt uppskattat och gott. Det är mini baby bell som man lägger in i ugnen med smördeg ovanpå. När dom kommer ut vänder man på dom och lägger på dom vad man vill. Men fikonmarmelad och hackade valnötter var väldigt gott.

Nyårsaftonsmat i bilder
Carpaccio

Den sista rätten för kvällen / natten innan desserten var carpaccio – oxfilé, ruccola, rostade pinjenötter och parmesanost.

Dessert

Även desserten innebar några “små” men naggande goda rätter.

Nyårsaftonsmat i bilder
Dessert

Det blev kladdkaka med chokladganash och vit chokladmousse och pärlor, marängsviss och en tequila rose shot.