Fiskgratäng med citron och dillsås

Fiskgratäng med citron och dillsås

 

Jag är ingen fiskälskare förutom det vanliga – lax av någon slag och lax sushi. Min man försöker äta fisk i veckorna för att äta fisk varje vecka.

I dagens tider går han inte på restauranger längre och äter lunch och då måste vi försöka få in fisk till middag istället.

Denna fiskgratäng var supergod och jag kan varmt rekommendera denna och vi kommer absolut äta denna flera gånger.

När det gäller räkor så 375 gram oskalade räkor ca 150 gram skalade räkor. Jag tog lite mer då vi vi tycker om räkor.

Här finns originalreceptet och det är gjort av “Fredriks fika” men jag skriver det också nedan.

Jag gjorde också Fredriks potatismos enligt hans recept för skojs skull för att se skillnaden.

 

4 portioner

  • 400 g torskfilé eller annan vit fisk
  • 375 gram oskalade / 150 gram skalade – se ovan text
  • salt och svartpeppar

Citron- och dillsås

  • 25 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk hackad dill
  • saften av 1/2 citron
  • salt och svartpeppar
  • 1 – 2 msk ljus maizenaredning

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg den tinade fisken i en form. Salta och peppra och lägg på folie.

Tillaga fisken i ca 10 minuter. Den ska inte vara riktigt färdig då den ska in i ugnen igen. Häll INTE av spadet.

Gör potatismos. Antingen som du brukar eller enligt länken ovan.

Citron och dillsås

Smält smöret och tillsätt grädde, mjölk och spadet från fisken. Låt sjuda i 5 minuter.

Tillsätt dill, citronsaft och smaksätt med salt och svartpeppar.

Red såsen med maizenablandningen så att du får den som du vill ha den.

Lägg fisken i en form som du ska servera i.

‘Spritsa potatismoset runt / på fisken med en sprits eller klicka ut den.

Lägg räkorna på fisken men spara några som du lägger på innan servering.

Häll över såsen över fisk och räkor.

Gratinera mitt i ugnen i cirka 10 – 15 minuter så du ser att såsen bubblar och potatismoset får lite färg.

Dekorera med dom sparade räkorna, citron och dill.

2 comments / Add your comment below

Lämna ett svar

Till startsidan