Mat - Fisk

Lax i apelsin- och citronsås

En fiskrätt i form

Jag är ingen fiskätare, men försöker se till att vi äter fisk då och då här hemma. För det mesta blir det lax, torsk och rödspätta och i dag blev det en laxrätt. Och i dag när man kan köpa portionsbitar av mycket så är det lättare att laga. Och nu blev det en rätt med allt i samma form : lax i apelsin- och citronsås.

För dig som även är datorintresserad

Allt detta ska man också spara i sin dator så det blir enklare att gå tillbaka till. Så kolla in modbus för alla som är datorintresserade.

En syrlig och god sås som passar bra till fisk. Receptet hittade jag på köket.se. Och där använde dom creme fraiche, men jag bytte ut den mot turkisk yoghurt då jag hade det hemma. Vi åt ris till men man kan ju äta potatis eller pressad potatis till som det står i original receptet.

Lax i apelsin- och citronsås

Receptet är för 4 portioner, och då vi är två här hemma så delade jag receptet och det gick bra. Ibland kan det bli lite för lite sås och ingredienser, men det här receptet funkade bra. Och jag hade lite mer purjolök i botten på formen för att få lite crunch, sötma i maten.

lax i apelsin- och citronsås

4 portioner

  • 4 portionsbitar lax
  • 2 dl vispgrädde
  • 5 dl creme fraiche – jag tog turkisk yoghurt
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 apelsin, skal och saft
  • 1 citron, skal
  • 1 fiskbuljongtärning
  • salt och peppar

Toppa maten med 

  • räkor
  • dillkvistar

Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en form som inte är för stor utan passar laxen och såsen.

Skär purjolöken i skivor och strö ut i formen. Lägg laxbitarna över purjolöken.

Blanda creme fraiche ( turkisk yoghurt ), grädde, dil, skal från apelsin och citron och saften från apelsinen.

Smula sönder fiskbuljongen med fingrarna över såsen och blanda ihop tillsammans med lite salt och peppar. Glöm inte smaka för jag fick använda lite mer peppar för att få lite balans i det hela.

Häll såsen över laxen och tillaga i ugnen i ca 20 minuter.

Toppa maten med räkor och lite dillkvistar.

Servera med potatis, pressad potatis eller ris.

lax med apelsin- och citronsås