Bak - Mjuka kakor

Sockerkaka med apelsin

Originalreceptet kommer från Fredriks Fika. Jag skriver ner receptet här :

  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • zest från 1 apelsin
  • 75 g smör
  • 1 dl apelsinjuice
  • 4 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 1 – 2 msk apelsinjuice
  • ev lite karamellfärg

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en form på 1 1/2 – 2 liter

Vispa ägg, socker, vaniljsocker och apelsinskal. Vispa ordentligt tills det är fluffigt

Blanda mjöl och bakpulver

Smält smöret och häll i apelsinjuicen i kastrullen

Blanda i mjöl och smör varvat i äggsmeten

Fyll formen och grädda 30 – 40 minuter

Låt kakan stå i 10 min i formen så att den sätter sig

Stjälp upp kakan och låt svalna

Rör ihop glasyren. Jag använde blodapelsin både i kaka och glasyr och fick då lite färg på glasyren

Ringla över glasyren över kakan

 

2 kommentarer

  • anne

    Du glömde beskriva hur du gör glasyren jag vet att det är florsocker apelsinjuice och lite färg men vet ej om du har kokat ihop eller bladar det utan att koka.

    • nettiz

      nettiz

      Kanske förklarade dålig i receptet, men jag rörde bara ihop så tjockt som jag ville ha det i en skål och ringlade över. Och eftersom jag använde blodapelsin behövde jag ingen färg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *