Meny
  • Hem
  • Betongalster
  • Blogg
  • Lera
  • Om mig / Kontakt
Meny

Vad brukar ingå i en ostbricka?

Publicerad den september 17, 2023maj 17, 2025 av Nettan

Här kommer ett långt, inspirerande och informativt blogginlägg om vad som brukar ingå i en ostbricka samt kräftskiva – två älskade traditioner och smakupplevelser i Sverige.


🧀🦞 Ostbricka & kräftskiva – svenska smaker när de är som bäst korv och charkuteri

Att duka upp en generös ostbricka eller samla vänner och familj till kräftskiva är två av livets små höjdpunkter. Båda tillställningarna kombinerar god mat med umgänge och passar lika bra för en mysig hemmakväll som till större festligheter. Men vad ingår egentligen i en klassisk ostbricka? Och hur går en traditionell kräftskiva till? Här reder vi ut allt du behöver veta – från ostar och tillbehör till sånghäften och kräfthattar!

Fisk och skaldjur

  • Kräftor
  • Räkor

🧀 Vad brukar ingå i en ostbricka?

En ostbricka är inte bara ost – det är en hel upplevelse i smak, doft och textur. Här är grunden för att skapa en välbalanserad och lyxig ostbricka.

🧀 1. Ostar – variation är nyckeln

Satsa på 3–6 olika sorter med olika karaktärer:

  • Hårdost – t.ex. lagrad cheddar, comté, västerbottenost

  • Mögelost/blåmögel – stilton, roquefort, gorgonzola

  • Vitmögelost – brie, camembert, chaource

  • Getost – chèvre, buchette

  • Färskost – bredbar ost med smaksättning (örter, vitlök)

  • Tvättad ost – t.ex. taleggio, livarot (för den vågade!)

🍇 2. Tillbehör till osten

  • Kex och bröd: tunna salta kex, fröknäcke, baguette, valnötsbröd

  • Nötter och frön: valnötter, mandlar, pumpakärnor

  • Färsk frukt: vindruvor, päron, äppelskivor, fikon

  • Torkad frukt: aprikoser, dadlar, fikon

  • Marmelad och honung: fikonmarmelad, päron- och ingefärsmarmelad, flytande honung

  • Chark (valfritt): prosciutto, salami, bresaola – om du vill blanda ostbricka och plocktallrik

🍷 3. Dryck som passar

  • Vin: Rött (t.ex. cabernet sauvignon till hårdostar), vitt (sauvignon blanc till getost), portvin till blåmögel

  • Bubbel: Champagne eller prosecco – fräscht till salt ost

  • Alkoholfritt: must, pärondryck, alkoholfritt vin eller cider


🦞 Vad ingår i en kräftskiva?

Kräftskivan är en älskad svensk tradition, främst i augusti och september, med rötter ända från 1800-talet. Det är en färgsprakande fest där man äter kräftor, sjunger snapsvisor och bär pappershattar i glada färger.

🦞 1. Kräftorna

  • Svenska signalkräftor eller flodkräftor – lyxigare, dyrare

  • Turkiska, kinesiska eller amerikanska kräftor – vanligare, billigare

  • Serveras kokta med krondill och rikligt med salt.

Tips: Tina frysta kräftor i kylskåp i lagen minst ett dygn innan servering.

🍞 2. Tillbehör till kräftorna

Eftersom kräftor inte mättar så mycket brukar man servera tillbehör som:

  • Västerbottenspaj – ett måste!

  • Bröd och smör – gärna knäckebröd med lagrad ost

  • Ostpaj, svamppaj eller sallad – goda alternativ eller komplement

  • Aioli eller majonnäs – att doppa bröd eller kräftor i

🍸 3. Dryck på kräftskivan

  • Snaps och nubbe – t.ex. OP Andersson, Skåne Akvavit

  • Öl – ljus lager passar utmärkt

  • Vitt vin – friskt vin till skaldjur, t.ex. riesling

  • Alkoholfritt – must, lemonad, kolsyrat vatten

🎉 4. Stämning och dekoration

  • Papperslyktor i form av solar, månansikten och kräftor

  • Servetter, tallrikar och haklappar i kräfttema

  • Pappershattar – alla ska ha en!

  • Sånghäften – så att ingen glömmer texterna till snapsvisorna

  • Ljuslyktor eller ljusslingor – eftersom kräftskivor ofta hålls utomhus i skymning

🎶 5. Traditionella snapsvisor att sjunga

  • ”Helan går”

  • ”Sjung om studentens lyckliga dag” (i kräftversion!)

  • ”Solen glimmar blank och trind”


🧡 Kombinera kräftskiva och ostbricka?

Varför inte? En riktigt lyckad kväll kan avslutas med en mindre ostbricka som dessert – särskilt med blåmögelost och sött vin. Eller ha ost och chark innan kräftorna som plockförrätt. Tänk bara på att hålla ostarna kyliga tills de ska ätas, särskilt utomhus.


🏁 Sammanfattning

Både ostbrickan och kräftskivan är festliga tillfällen att samla nära och kära kring god mat och dryck. De är olika i karaktär – en ostbricka är oftast mer intim och vinfokuserad, medan kräftskivan är högljudd, utomhus och traditionstyngd – men båda skapar minnen och gemenskap.

Tips för att lyckas:

  • Tänk balans – både i smak och mängd.

  • Gör det festligt – dekorera, spela musik, skriv ut visor.

  • Bjud in till delaktighet – låt gäster ta med en ost eller en snapsvisa.

  • Och framför allt: njut! 🧀🦞✨


Vill du ha en komplett inköpslista, meny eller sånghäfte till kräftskivan? Jag hjälper dig gärna skapa ett!

kategori: Mat & bak

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

betong
© 2025 | Drivs med Minimalistisk blogg WordPress-tema