Vardagsliv

Sitter du i rullstol och behöver assistans?

Att vara i en rullstol kan innebära specifika behov och utmaningar i olika situationer. Här är några saker att tänka på för personer som sitter i rullstol:

Finns även handikappsparkering, men svårt att få tillstånd av kommunen.
Finns även handikappsparkering, men svårt att få tillstånd av kommunen.
  1. Tillgänglighet: Se till att platser du besöker är tillgängliga för rullstolsanvändare. Det inkluderar tillgång till byggnader, offentliga toaletter, hissar och parkeringsplatser.
  2. Säkerhet: Var medveten om din omgivning och eventuella hinder som kan vara svåra att navigera i en rullstol. Det kan vara ojämna trottoarkanter, trappor utan ramper eller höga trösklar.
  3. Kommunikation: Om du behöver hjälp eller har specifika behov, tveka inte att kommunicera detta tydligt till andra. Det kan vara att be om assistans eller att förtydliga dina behov vid restaurangbesök eller evenemang.
  4. Komfort: Se till att du sitter bekvämt i din rullstol och att den är anpassad efter dina behov. Det kan innebära att justera sitsens höjd och lutning samt att ha tillräckligt med stöd för rygg och ben.
  5. Hälsa: Att vara i en rullstol kan påverka din fysiska hälsa på olika sätt. Se till att du får regelbunden träning och motion som är anpassad efter dina förutsättningar. Det kan vara övningar för att stärka överkroppen eller stretchövningar för att bibehålla rörligheten.
  6. Socialt liv: Fortsätt att delta i sociala aktiviteter och träffa vänner och familj. Många platser och evenemang är tillgängliga för personer i rullstol, och det finns ofta alternativa sätt att delta och ha roligt.

Genom att vara medveten om dessa faktorer och att vara förberedd kan du göra din vardag som rullstolsanvändare så smidig och bekväm som möjligt. Kom också ihåg att det finns resurser och organisationer som kan erbjuda stöd och rådgivning för personer i liknande situationer.

Du kan då också få hjälp via assistansbolag Stockholm som kan verkligen sin sak för att hjälpa människor i behov. Du kan alltid tala med din kommun också för att se vilka rättigheter du har.