Mat & bak

En syrlig och god fiskgratäng

Fryst fisk fungerar alldeles utmärkt

Jag tycker det är super att använda fisk som är portionsförpackat och som man kan köpa i butikerna. Det finns både torsk och lax som fungerar att göra både grytor, soppor eller fiskgratäng av. Jag är ingen fiskälskare, men att göra någonting av lax och torsk tycker jag är ok, och jag gjorde häromdagen en syrlig och god fiskgratäng. Man kan ju använda den fisk man tycker om, och jag använde både torsk och lax då jag hade några portionsförpackningar i frysen. Dom tinar också väldigt snabbt i kylen om man tar fram dom på morgonen.

En syrlig och god fiskgratäng

Min fiskgratäng som jag gjorde skulle ha räckt till fyra personer och jag tycker en gratäng ska ha mycket sås för att man ska kunna gojsa till den med potatismoset. Har man inga räkor till garneringen fungerar det ändå, men jag hade en öppnad påse i frysen som jag tog fram samtidigt med fisken. Så prova gärna på denna för den var god och jag kommer att göra om den flera gånger

En syrlig och god fiskgratäng
En rätt som passar både till vardags och helg
 • 4 – 5 portionsförpackningar torsk / lax
 • 1 citron
 • mjölig potatis
 • salt och vitpeppar
 • 50 g smör
 • 1 äggula
 • 2,5 dl mjölk
 • 2 st schalottenlökar
 • grön sparris efter smak
 • 8 små tomater
 • 2 msk mjöl
 • 1 dl vitt vin
 • 1 fiskbuljongtärning
 • 3 dl vispgrädde
 • dill efter smak
 • räkor till garnering om man vill ha

Jag delade mina portionsdelar av fisken i stora fyrkanter beroende på hur stora bitarna är. Antingen tar man en mindre form och lägger ut fisken i hela formen och potatismoset ovanpå, eller så tar man en lite större form och lägger fisken i mitten så man kan spritsa moset runt om. Jag vill ha fisken i mitten, men det är en smaksak.

Salta lite försiktigt över fisken och pressa över lite citron. Klipp eller hacka över lite dill över också. Ställ formen åt sidan och koka potatisen till moset. När potatisen är klar så salta och peppra och ha i smöret. Pressa / mosa till potatisen till ett potatismos och ha i äggulan och mjölken. Lägg moset i en spritspåse och spritsa runt om i formen med fisken.

Nu är det dax att göra såsen till gratängen

Hacka schalottenlöken och dela sparrisen i mindre bitar. Stek löken i lite smör tillsammans med sparrisbitarna. Lägg i tomaterna i slutet så dom inte blir så mjuka för det råkade jag göra. Pudra över mjölet och rör runt. Häll i vinet och låt det puttra upp innan du lägger i buljongtärningen och grädden. Klipp eller hacka i dill efter smak. Tänk på att ha i lite mer än du tänkt. Pressa i lite citron för syra och låt allt puttra i några minuter.

Häll såsen över fisken i formen och sätt in i ugnen som du värmt till 200 grader. Låt formen stå i ugnen i 25 – 30 minuter och har du inte fått lite för på moset så kan du köra dom sista minutrarna med gratinering. Låt formen stå framme en liten stund innan du garnerar med räkor ifall du vill ha och lite dill. Smaklig måltid.