Mat & bak

När inget fungerar

Det blev handling och bak istället

I går var det måndag och ny vecka och vad gör man när inget fungerar? Efter att ha gjort mina morgonbestyr så gick vårt fiber ner här hemma och jag satte igång med annat istället. Försökte ringa Christer men det gick inte det heller. Vad händer?! Googlade och försökte hitta information och såg på facebook att det var fler som hade problem. Det gick att sms om man hade tele2 men inte ringa och fick reda på av Christer via sms att Järfälla hade strömavbrott och det var därför fibret inte fungerade. Jag passade på att åka ut och handla istället och senare på kvällen blev det bak.

 

Bak i form av tekakor

Jag bakade i går tekakor efter Linda och hennes recept. För att jag själv ska hitta receptet igen då jag kommer att göra det fler gånger skriver jag ner receptet nedan.

  • 50 g jäst
  • 6 dl fingervarm mjölk
  • 2 tsk salt
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 17 – 18 del vetemjöl

Värm mjölken så den är fingervarm. Smula ner jästen i bunken till maskinen du ska använda under tiden.

Häll mjölken över jästen och rör om tills jästen löser upp. Tillsätt salt, sirap, smör och mjöl. Jag tog i 16 dl först och tillsatte 1 dl till. Jag brukar se till att degen är lite degig innan jäsning för att inte använda för mycket mjöl. Låt degen jäsa under handduk i 45 minuter.

Kavla ut degen till 1 1/2 cm tjock. Jag kavlade ut mina till 1 cm ungefär.

Stansa ut runda bröd med en kakform eller vad du nu har hemma. I receptet står det att formen ska vara 10-12 cm. Jag tog en i 9 cm för att inte få för stora då dom jäser också.

Strö lite mjöl på bröden och nagga med en gaffel innan du låter dom jäsa under handduk i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

 

Grädda bröden i ugnen i 8-9 minuter och låt dom svalna på ett galler.